Få kr 1000 i rabatt på første kjøp!
Meld deg på vårt nyhetsbrev for unike tilbud og nyheter
Hvordan tenne en peis - en oversikt over måtene
Å ha en peis kommer med en viss mengde ansvar, og det er viktig å lære seg det grunnleggende for å være så trygg som mulig når du skal bruke ditt ildsted. I denne guiden skal vi ta for oss noen grunnleggende tips om hvordan du kan tenne ditt ildsted.
Å tenne riktig i peisen
Ildstedet og veden alene er ikke nok til at vi kan nyte sikten av rene flammer og varmen som stråler. Hvordan det vil brenne avhenger av mange faktorer, inkludert hvordan vi fyrer det.
Riktig drivstoff
Først av alt, la oss starte med veden. Materialet som skal fyres i en gitt type ovn er ekstremt viktig. Hvilken type ved sort skal vi velge? De beste er løvfellende arter (bøk, agnbøk eller ask), som inneholder mindre harpiks enn bartrær.
Veden bør også kløves skikkelig. De burde være kvarte, eller mindre. Da brenner de bedre og genererer mindre røyk. Derfor, når du kjøper ved, vær oppmerksom på kvaliteten - fordi det i stor grad vil bestemme -ikke bare hvor lett det er å tenne det, men også effektiviteten til varmespredning.
Andre regler for riktig fyring i ildstedet innebærer å holde ovnen og skorsteinen ren, samt stille inn riktig luftinntaksnivå. Vi bør heller ikke tillate situasjoner der vi om natten begrenser lufttilførselen til ildstedet så mye som mulig og lar veden bare ulme. Denne prosedyren tilsmusser skorsteinen og kan føre til brann. Denne metoden er også ulønnsom med tanke på energi, selv om det er vanlig å tro motsatt.
Ekspertråd
Veden kan brennes først etter at den er skikkelig tørket. For eksempel - du kan vente opptil 3 år på at ved av eik skal tørke, og noen måneder på en bjørk.
Tenning i peisen - raskt og enkelt
Også her starter vi med veden. Riktig tørre vedkubber skal hugges i tynne og lange pinner som lett tar fyr, kalt opptenningsved. Vått og harpiksholdig trevirke vil være svært vanskelig å tenne og vil generere store mengder røyk. Av denne grunn anbefales det heller ikke å tenne opp ved hjelp av grener samlet fra hagen (spesielt for ferske) eller tre av ukjent opprinnelse. Ved å bruke vedavfall kan vi gjøre prosessen med å starte en ild i ildstedet mye vanskeligere.
Det er to hovedmetoder for å tenne ett ildsted - nedenfra og ovenfra. Hvis vi bare har brukt førstnevnte så langt, er det kanskje der problemene oppstår. Ovenfra -metoden blir i økende grad anerkjent som mer effektiv, raskere og mer økologisk. Å fyre opp i peisen "nedenfra" består i å legge opp flere lag, som starter med opptenningsveden på risten, og slutter med at vedkubbene plassert øverst. Den metoden gjør at vi ikke kan legge inn større vedkubber før det allerede brenner godt i peisen, og det anses som risikabelt, uøkonomisk og lufttilførselen kan bli blokkert.
Den anbefalte metoden er å legge noen større vedkubber på risten, et lag med tynne vedstykker oppå og så en passende mengde opptenningsved på toppen. Dette gjør opptenningsprosessen enkel og rask, og krever ingen ytterlige inngrep før veden nærmer seg slutten.
Selv rent papir anbefales ikke da det øker mengden aske. Skal vi tenne opp med papp eller eggekartonger bør de være frie for blekk, lim og andre stoffer som ikke egner seg for miljøet.
Trekk
Om det viser seg å være vanskelig å få sikkerlig fyr i ditt ildsted, så kan problemet ligge i dårlig trekk/luftsirkulasjon i peisen/oven. En ild krever oksygen for å brenne, så uten tilstrekkelig med luft så vil ilden slukke, eller at det vil være vanskelig å holde på ilden. Det anbefales da å ta kontakt med en fagperson som kan undersøke om feilen ligger i pipekonstruksjonen, eller ved peisen/oven.
Huske å åpne peisventilen så mye som mulig for opptenning.
Hjelpemidler
Man får kjøpt en rekke hjelpemidler som hjelper deg å tenne i peisen, hvor de vanligste er tennbriketter og voks. Dette får man kjøpt i de fleste butikker som selger ildsteder, samt i noen dagligvarebutikker. Disse er rentbrennende og ufarlige å bruke i din peis, og kan gjøre opptenningsprosessen enklere, og mindre tidskrevende.
Få kr 1000 i rabatt på første kjøp!
Meld deg på vårt nyhetsbrev for unike tilbud og nyheter
Takk for at du abonnerer!
Denne e-posten er allerede registrert!
Dette kjøpet er regulert av nedenstående standard salgsbetingelser for forbrukerkjøp av varer over Internett. Med forbrukerkjøp menes her salg av varer til forbruker som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, og når selgeren opptrer i næringsvirksomhet med salg av varer over Internett. Kontrakten er utarbeidet og anbefalt brukt av Forbrukerombudet.
Forbrukerkjøp over Internett reguleres hovedsakelig av avtaleloven, forbrukerkjøpsloven, markedsføringsloven, angrerettsloven og ehandelsloven, og disse lovene gir forbruker ufravikelige rettigheter. Vilkårene i kontrakten skal ikke forstås som noen begrensning i de lovbestemte rettighetene, men oppstiller partenes viktigste rettigheter og plikter for handelen. Selgeren kan velge å tilby kjøperen bedre vilkår enn det som fremgår av disse salgsbetingelsene.
I tilfeller hvor kontrakten ikke direkte gir løsningen på en problemstilling, må kontrakten utfylles med relevante lovbestemmelser.
Avtalen mellom kjøper og selger består av opplysningene selgeren gir om kjøpet i bestillingsløsningen i nettbutikken (herunder blant annet opplysninger om varens art, mengde, kvalitet, andre egenskaper, pris og leveringsbetingelser), eventuell direkte korrespondanse mellom partene (for eksempel e-post) samt disse salgsbetingelsene.
Biofag - Ski
Spinneriveien 3
1639 Fredrikstad
kundeservice@peisfokus.no
96012213
NO 933 243 117 MVA
Kjøper er den person som foretar bestillingen.
Prisene, som er oppgitt i nettbutikken, inkluderer merverdiavgift.
Avtalen er bindende for begge parter når kjøperens bestilling er mottatt av selgeren.
Selgeren skal uten ugrunnet opphold bekrefte ordren ved å sende en ordrebekreftelse til kjøperen.
Selgeren kan kreve betaling fra det tidspunkt varen sendes fra selgeren til kjøperen.
Levering skjer på den måte og til det sted som angitt i bestillingsløsningen.
Risikoen for varen går over på kjøperen når tingen er overtatt av kjøperen i henhold til avtalen.
Kjøperen kan angre kjøpet av varen etter angrerettslovens bestemmelser.
Kjøperen anbefales å undersøke varen ved mottakelse.
Dersom det foreligger en mangel ved varen, må kjøperen melde fra til selgeren ved reklamasjon.
Hvis selgeren ikke leverer varen til avtalt tid, kan kjøperen etter omstendighetene holde tilbake kjøpesummen, kreve oppfyllelse, heve avtalen eller kreve erstatning.
Kjøperen kan kreve retting, omlevering, prisavslag, heving eller erstatning dersom varen har en mangel.
Dersom kjøperen ikke betaler eller oppfyller avtalen, kan selgeren holde varen tilbake, kreve oppfyllelse, heve avtalen eller kreve erstatning.
Garantien gir kjøperen rettigheter i tillegg til de lovfestede rettighetene.
Med mindre kjøperen samtykker til noe annet, vil kun nødvendige personopplysninger bli lagret og benyttet.
Partene skal forsøke å løse eventuelle tvister i minnelighet. Forbrukerrådet kan kontaktes ved behov for tvisteløsning.
Dersom Peisfokus tilbyr ekspresslevering, gjelder egne regler for avbestilling og refusjon, som vil fremkomme i bestillingsprosessen.
Peisfokus fraskriver seg ansvar for forsinkelser eller manglende levering på grunn av uforutsette omstendigheter utenfor vår kontroll, inkludert, men ikke begrenset til, naturkatastrofer, pandemier, streik, eller tekniske feil.
Peisfokus kan ikke holdes ansvarlig for indirekte tap eller kostnader på grunn av feil eller mangler i produkter. Produsentens garanti vil gjelde.
Peisfokus fraskriver seg ansvar for feilmontering eller skader som følge av installasjon utført av kunden eller kundens utpekte installatør. Kunder anbefales å følge monteringsveiledninger nøye.
Reklamasjoner behandles normalt innen 14 dager fra mottak av reklamasjonen. Kjøper vil bli informert om videre prosess etter mottatt reklamasjon.
Kunden er ansvarlig for å sikre at produktet er kompatibelt med egen installasjon eller prosjekts behov.
Peisfokus stiller som importør av produkter, og kunden har ansvar for å sikre at produktet er egnet for sitt bruk og installasjon.