Hvordan tenne i peisen - Tips og triks
Hvordan tenne en peis - en oversikt over måtene
Å ha en peis kommer med en viss mengde ansvar, og det er viktig å lære seg det grunnleggende for å være så trygg som mulig når du skal bruke ditt ildsted. I denne guiden skal vi ta for oss noen grunnleggende tips om hvordan du kan tenne ditt ildsted.
Å tenne riktig i peisen
Ildstedet og veden alene er ikke nok til at vi kan nyte sikten av rene flammer og varmen som stråler. Hvordan det vil brenne avhenger av mange faktorer, inkludert hvordan vi fyrer det.
Riktig drivstoff
Først av alt, la oss starte med veden. Materialet som skal fyres i en gitt type ovn er ekstremt viktig. Hvilken type ved sort skal vi velge? De beste er løvfellende arter (bøk, agnbøk eller ask), som inneholder mindre harpiks enn bartrær.
Veden bør også kløves skikkelig. De burde være kvarte, eller mindre. Da brenner de bedre og genererer mindre røyk. Derfor, når du kjøper ved, vær oppmerksom på kvaliteten ikke bare hvor lett det er å tenne veden men også effektiviteten til varmespredning.
Andre regler for riktig fyring i ildstedet innebærer å holde ovnen og skorsteinen ren, samt stille inn riktig luftinntaksnivå. Vi bør heller ikke tillate situasjoner der vi om natten begrenser lufttilførselen til ildstedet så mye som mulig og lar veden bare ulme. Denne prosedyren tilsmusser skorsteinen og kan føre til brann. Denne metoden er også ulønnsom med tanke på energi, selv om det er vanlig å tro motsatt.
Ekspertråd
Veden kan brennes først etter at den er skikkelig tørket. For eksempel - du kan vente opptil 3 år på at ved av eik skal tørke, og noen måneder på en bjørk.
Tenning i peisen - raskt og enkelt
Også her starter vi med veden. Riktig tørre vedkubber skal hugges i tynne og lange pinner som lett tar fyr, kalt opptenningsved. Vått og harpiksholdig trevirke vil være svært vanskelig å tenne og vil generere store mengder røyk. Av denne grunn anbefales det heller ikke å tenne opp ved hjelp av grener samlet fra hagen (spesielt for ferske) eller tre av ukjent opprinnelse. Ved å bruke vedavfall kan vi gjøre prosessen med å starte en ild i ildstedet mye vanskeligere.
Det er to hovedmetoder for å tenne ett ildsted - nedenfra og ovenfra. Hvis vi bare har brukt førstnevnte så langt, er det kanskje der problemene oppstår. Ovenfra -metoden blir i økende grad anerkjent som mer effektiv, raskere og mer økologisk. Å fyre opp i peisen "nedenfra" består i å legge opp flere lag, som starter med opptenningsveden på risten, og slutter med at vedkubbene plassert øverst. Den metoden gjør at vi ikke kan legge inn større vedkubber før det allerede brenner godt i peisen, og det anses som risikabelt, uøkonomisk og lufttilførselen kan bli blokkert.
Den anbefalte metoden er å legge noen større vedkubber på risten, et lag med tynne vedstykker oppå og så en passende mengde opptenningsved på toppen. Dette gjør opptenningsprosessen enkel og rask, og krever ingen ytterlige inngrep før veden nærmer seg slutten.
Selv rent papir anbefales ikke da det øker mengden aske. Skal vi tenne opp med papp eller eggekartonger bør de være frie for blekk, lim og andre stoffer som ikke egner seg for miljøet.
Trekk
Om det viser seg å være vanskelig å få sikkerlig fyr i ditt ildsted, så kan problemet ligge i dårlig trekk/luftsirkulasjon i peisen/oven. En ild krever oksygen for å brenne, så uten tilstrekkelig med luft så vil ilden slukke, eller at det vil være vanskelig å holde på ilden. Det anbefales da å ta kontakt med en fagperson som kan undersøke om feilen ligger i pipekonstruksjonen, eller ved peisen/oven.
Huske å åpne peisventilen så mye som mulig for opptenning.
Hjelpemidler
Man får kjøpt en rekke hjelpemidler som hjelper deg å tenne i peisen, hvor de vanligste er tennbriketter og voks. Dette får man kjøpt i de fleste butikker som selger ildsteder, samt i noen dagligvarebutikker. Disse er rentbrennende og ufarlige å bruke i din peis, og kan gjøre opptenningsprosessen enklere, og mindre tidskrevende.